poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Rzeżuchożercy na start!

Jeśli chcecie mieć piękną rzeżuchę na wielkanocnym stole musicie już teraz myśleć o jej wysianiu. Przede wszystkim kupić nasiona i przygotować sobie odpowiednie naczynie. Najlepiej kiełkuje ta wcześniej namoczona w zimnej wodzie (około godziny) i wysypana na wilgotną watę lub ligninę. Trzeba ją regularnie podlewać i cierpliwie czekać, a po 10 dniach można już ścinać i jeść.
Mój pomysł na wielkanocną rzeżuchę poniżej:



Czy wiedzieliście, że rzeżucha jest bogata w łatwo przyswajany jod, ponadto zawiera witaminy: A, B1, B2, E, PP oraz mikroelementy. Jedzenie rzeżuchy zalecane jest osobom cierpiącym na cukrzycę osteoporozę, anemię, dolegliwości tarczycy, chorobę wieńcową, reumatyzm, mających kłopoty z krążeniem, z problemami skórnymi i z paznokciami.



Pozdrawiam serdecznie, życzę smacznego wszystkim rzeżuchożercom :-)
polKa

14 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Teraz tylko czekać i cierpliwie podlewać :-) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Bardzo fajnie wygląda ona w skorupkach, pomysłowo i bardzo świątecznie:))
    udanego tygodnia

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł!!! Oryginalny i prosty w wykonaniu:) Bardzo lubię tego typu dekoracje:) Pozdrawiam Cię serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, mnie też urzeka prostota i naturalność. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  4. rewelacja:)))) coś dla oka i dla zdrowia :) świetny pomysł na świateczna dekoracjie:P

    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie kupiłam - wiesz, że pierwszy raz :) - i dzięki za radę. zaraz namoczę ją :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli pierwszy raz to koniecznie trzeba wysiac ! :-)

      Usuń
  6. Świetnie wygląda w tych skorupkach...niestety,albo na całe szczęście dla rzeżuchy ja jej nie zjadam:)choć znam kilku jej amatorów i jeśli komuś smakuje to dlaczego nie, jak sama piszesz to samo zdrowie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może warto się przekonać do jej smaku, dla zdrowia :-)

      Usuń
  7. Ja będę siać na dniach. Twój pomysł ze skorupkami jest cudowny! Sposób moich dzieciaków to oblepianie miseczki (odwróconej, czyli strony wypukłej) mokrymi wacikami i posypanie rzezuchy:-) Jak wykiełkuje to wygląda jak zadrzewiona góra:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj wcześniej namoczyć nasionka, tworzy się taka galaretka z wodą, pewnie będzie łatwiej oblepiać :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...