niedziela, 13 października 2013

Śliwkowe crumble na niedzielne popołudnie

Dziś świetny przepis na rozgrzewający pyszny deser na gorąco. W sam raz na jesienne niedzielne popołudnie. 
Chyba to już moje ostatnie wypieki z użyciem świeżych śliwek w tym roku.

CRUMBLE ZE ŚLIWKAMI


Składniki:
0,5 kg dojrzałych śliwek węgierek
6 łyżek cukru
100 ml soku pomarańczowego
1 łyżeczka cynamonu
150 g mąki
75 g masła
4 łyżki płatków owsianych
50 g migdałów w płatkach
  Śliwki odpestkowane i podzielone na połówki, 4 łyżki cukru, sok i cynamon wymieszać w garnuszku i zagotować. 


Po około 5 minutach gotowania przełożyć całość do naczynia na tartę. Wymieszać wszystkie pozostałe składniki i zrobić z nich na kruszonkę. Wyłożyć kruszonkę na owoce, posypać migdałami. 


Piec około 25 minut w temperaturze 180ºC. Podawać na gorąco.

Jak widać przygotowanie jest dziecinnie proste :-)
Przepis pochodzi z moich wypieków. Dorota jest moją wielką idolką, jeśli chodzi o pieczenie ciast i desery. Już się cieszę, że wkrótce wychodzi jej nowa książka z przepisami.

Pozdrawiam i smacznego :-)

polKa

1 komentarz:

  1. Pychota! Nie powinnam wchodzić na Twojego bloga o wieczornej porze ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...